SVET DIZAJNA

Sajam namestaja 2009. BEOGRAD

Umetnost — Autor ilumina @ 11:07

STO LICA-STOLICA

Umetnost — Autor ilumina @ 04:10
 
Stolica Kontakt
 
“Moje stolice moj su svet, on je astatičan, na točkovima je, na jedrima, na jednoj, tri, pet ili više nogu… Takvim ih osmišljavam. Industrijske, ručno pravljene, namenske, autobuske, faraonske, papske, pozorišne, predsedničke rezervisane. Školske. U osnovi da budu svojeručno izvedene, svakako, u sprezi i odnosu predmeta i konzumenata. Primenjene. Estetsko-funkcionalne. Mašta u vezi sa stolicama, ograničena je, okovana statikom i funkcionalnošću, a istovremeno odgovor stotina načina na isti zadatak. Evolucija. Sto lica-stolica. To me kao autora i majstora uzbuđuje. U mojoj profesiji, a pre bih rekao načinu življenja, sve je dozvoljeno, slobodno i rasplinuto. Bez teorija, pravila, zakona. Reakcija kao kod umornog putnika kada svaki kriterijum i dostojanstvo pada. Sedajući, takav, umoran na bankine, kamenje ili travu ništa nije dovoljno kritično, a da ne bi moglo da stane pod čoveka kao jedna čitava planeta. To je moja sloboda. i dok sedim u svojoj sobi, gde volim da zauzimam udobne poze, statičan u odnosu na patos i zidove, krećem se velikom brzinom oko Zemljinog jezgra, oko Sunca, Mlečnim putem. Univerzumom.” Ovo su reči mladog stvaraoca,Vukašina Gikića, autora multimedijalne izložbe otvorene 05. decembra 2008. godine, u Zbirci strane umetnosti, u Dunavskoj 29, u 19h.
 
otvaranje izložbe-performans
 
Izložbu je otvorila  istoričarka umetnosti dr. Irina Subotić uz priču o stolicama, simbolici koju nose i njihovoj vrednosti skulpture. Nakon uvoda, usledio je odličan performans. Igra svetla, sinhronizovani ljudski pokreti iza zastora stvarajući savršene siluete i prateća muzika na klaviru, učinili su ovaj muzejski događaj nesvakidašnjim. Završetak performansa označio je izložbu otvorenom. Zastor je spušten i ja sam imala priliku da prva zakoračim u novi svet Vukašina Gikića i prošetam njegovim Univerzumom…
 
 Stolica Univerzum
 stolica "Univerzum"
 
Prikazano je 5 stolica-skulptura u  potpunom mraku ali uz igru svetla reflektora. Stolice raznovrsnih formi, oblikovane različitim materijalima (drvo, pleksiglas, metal, mesing) i svetlom, tražile su pažnju i dodir posmatrača. Posetioci su imali priliku da konzumiraju izložene predmete, tačnije da isprobaju svaku stolicu  Ravnodušnost nikako nije dolazila u obzir, jer su izazvale kako vizuelnu tako i emotivnu reakciju kod posmatrača. Atraktivne, a u isto vreme udobne, činile su jednu celinu. Sve Gikićeve stolice sadrže motiv crvenog kvadrata koji ima značenje srca. Na ovaj način autor izražava ljubav a svojim stolicama-skulpturama daje život.
 
 
stolica "Kontakt"
 
 Kontakt, Refleks, Ponavljanje, Reakcija, Univerzum su nazivi stolica i nose višestruku simboliku i autoportretsku dimenziju stanja duha umetnika, tokom studija.
 
Stolica Reakcija
stolica "Reakcija"
 
Postavljanjem video kamera u izložbenom prostoru, autor je pratio utiske publike i njihove reakcije, čime je postignuta interaktivnost ove muzejske postavke. Prikazani su i printovi, nacrti po kojima je autor stvarao stolice. 
 
autor izložbe: Vukašin Gikić

O.autoru:

Vukašin Gikić, rođen 17. jula 1979. godine u Novom Sadu. Završio Srednju umetničku školu “Bogdan Šuput” 1998. godine. Završio Akademiju umetnosti u Novom Sadu, na odseku za vajarastvo u klasi profesora Tomislava Todorovića 2003. godine. Na postdiplomskim studijama je u klasi profesora Milice Kojčić, na odseku za crtanje. Bavi se multimedijalnim projektima. Svoje slike i skulpture izlagao je na više zajedničkih i samostalnih izložbi.

Naši mladi inovatori i ove godine izazvali pažnju!

Umetnost — Autor ilumina @ 16:15

Pravi genijalci... Inovatori u svetu dizajna... Mladi umovi okrenuti modernom stvaralaštvu i ekološkim materijalima... Svake godine me fasciniraju radovima izloženim na Sajmu nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije u Beogradu. Studenti Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dobitnici su brojnih priznanja u svetu i kod nas. Njihovi prototipovi nameštaja su objavljeni u domaćim i inostranim časopisima za arhitekturu, dizajn i tehnologiju drveta. Na ovogodišnjem Sajmu nameštaja u Beogradu nagrađeni su sa dva "Zlatna ključa" za:

  1. Originalno inovativno konstruktivno rešenje fotelje "MIESSROLLO", autora Uroša Vitasa;
  2. Inovaciju kliznog i kotrljajućeg okova za komodu autora Nemanje Aleksića.

 

 Fotelja "MIESSROLLO"

 

 "Komoda sa kliznim i kotrljajućim okovima"

 Ove godine na Beogradskom Sajmu nameštaja, mladi inovatori, privukli su ogromno interesovanje posetilaca koji su sa oduševljenjem pozdravljali njihov rad i imali prilike da pogledaju, isprobaju neke od prototipova, i uvere se u njihovu funkcionalnost. Zasigurno umorni od sati provedenih u hali, mladi demonstratori su  sa  lakoćom i velikim entuzijazmom odgovarali na sva pitanja radoznalih posetilaca. Mene su kao osobu koja se bavi poslovima iz oblasti advertajzinga iznenadili propagandnim materijalom, posebno izgledom kalendara koji sam ponela sa sajma, prelistavajući ga, uz osmeh, diveći se njihovoj kreativnosti...

Oduševio me je prikaz stola “FLEXY“ Marije Bjelaković, stolice “POPCHAIR“  Željka Pantića i “ LINK“ Milice Jović.

  

sto “FLEXY“ i stolica “POPCHAIR“

“ LINK“


Powered by blog.rs